PLAY! ; PLAY! Zine

HARDWARE: Logitech G103

Od Logitech gaming serije smo navikli da dobijamo uređaje vrhunskih karakteristika ali koji imaju i adekvatno visoku cenu. Tastatura koju smo ovoga puta probali je tu negde da napravi kompromis – jako je dobra za gejming, izvršava sve bitne funkcije, ali se može i pohvaliti solidno povoljnom cenom.

Izgled

 

Kada se pogleda G103 tastatura teško da je možete razlikovati od standardnih Logitech tastatura malo višeg ranga. Da nema posebno obeleženih crvenih WASD i kursorskih strelica, kao i dodatnih G dugmića pretpostavili bismo da se radi o sasvim običnoj tastaturi. Upada u oči jedino veliki odmor za dlanove koji se dobija u paketu koji zaista prija tokom dužih perioda korišćenja, odnosno igranja.

SAM_1508

S druge strane smo prijatno iznenađeni izostankom različitih displeja, multimedijalnih tastera i svega ostalog što u principu može da posluži ali nije baš neophodno svakom korisniku. Jedini indikatori su vezani za standardne funkcije num lock, caps lock i scroll lock, kao i indikator game moda. Od dodatnih dugmića tu su 6 G tastera kojima možete dodeliti makro funkcije ili druge prečice, kao i dodatni taster kojim se uključuje game mod.

Utisak prilikom korišćenja

 

Treba naglasiti pre svega da ovo jeste gejmerska tastatura i da ima nekoliko vrlo bitnih opcija koje tome doprinose. Prva bitna stavka jeste da su svi „crveni“ tasteri osposobljeni anti-ghosting funkcijom što znači da možete pritisnuti do šest istovremeno i da će se svi registrovati. Drugo su već pomenuti G tasteri koje kontrolišete preko Logitech G softvera gde im možete dodeliti i makroe ili druge skriptovane funkcije. Tu je i pomenuti game mod taster koji vam omogućava da njegovim uključivanjem isključite dosadne windows tastere kako vam ne bi smetali u igri. Mnogo bolja opcija nego da ih morate izvaditi kao što su ranije mnogi radili.

SAM_1502

G103 je potpuno standardna membranska tastatura, dakle ne govorimo o mehaničkim tasterima koje mnogi igrači hvale. Ipak, ako vam ovo nije preveliki kompromis treba naglasiti da su tasteri izuzetno udobni, malo povijeni ka gore, i daju odličan utisak kako prilikom igranja tako i prilikom dužeg kucanja nekih tekstova. Jedino što bismo realno voleli da vidimo na ovom modelu a nema ga jeste pozadinsko osvetljenje tastera. Naravno, razumemo da je to rezervisano za malo skuplje modele kao što je na primer G105.

Zaključak

 

Ukoliko ste pasionirani igrač, a ipak vam se ne daju svote u desetinama hiljada dinara za neku „pravu“ gejmersku tastaturu, Logitech G103 je možda pravi izbor za vas. Suštinski sve što je realno potrebno je tu, a cena od malo preko dvadeset evropskih jedinica je i više nego pristojna. Ukoliko su vam potrebne neke naprednije funkcije morate gledati i neke skuplje modele, ali iskreno osim pozadinskog osvetljenja tastera ne vidimo šta je tu nešto bez čega se ne bi moglo, osim naravno ako niste pobornik isključivo mehaničkih tastatura u kom slučaju morate gledati znatno skuplje modele za igranje.

 

Autor: Miloš Hetlerović

Hot news on Instagram! Follow if you like - or don't!