PLAY! ; PLAY! Zine

HARDWARE: AMD desktop gaming PC

Nedavno smo na test dobili celu konfiguraciju sastavljenu tako da pokazuje kakav se to gejmerski računar ovih dana može sastaviti u okviru AMD ekosistema – od procesora i ploče, preko grafičke kartice, pa do nečega što do sada nismo viđali kod nas, AMD Radeon memorijskih modula.

Šta je u paketu?

 

Kada smo otvorili kutiju ugledali smo prelepo sjajno belo NZXT kućište koje je odabrano za ovu interesantnu konfiguraciju. Opšti komentar je bio kako su ranije svi računari bili beli ili bar bež, a danas su takvi primerci izuzetno retki, odnosno predstavljaju nešto izuzetno. Osim vrlo prijatne spoljašnosti ovo kućište donosi i zvučnu izolaciiju na stranicama kako bi se ovaj računar idealno uklopio u dnevnu ili spavaću sobu.

SAM_1530

Kada pogledamo unutra dve stvari odmah padaju u oči – poprilično velika Radeon R9 290X grafička kartica i fenomenalna AsRock Fatal1ty 990FX Killer matična ploča. Ove dve komponente u svom segmentu zaista predstavljaju sam vrh ponude a malo ćemo se detaljnije u ovom delu pozabaviti gejmerskim mogućnostima matične ploče. Ako izuzmemo izuzetan zvuk, kvalitetne kondenzatore, superiorne overklok mogućnosti i slično dolazimo do karakteristika koje su gejmerima najbitnije, onih zbog kojih ova ploča i nosi Fatal1ty logo. Pre svega tu je Fatal1ty mouse port, poseban USB 3.0 port sa zadnje strane (obeležen crveno) koji omogućava da se podesi polling rate, odnosno koliko često ploča komunicira sa mišem u rasponu od 125 do 1.000 Hz. Treba imati u vidu da ovu poslednju opciju uglavnom podržavaju samo specijalizovani gejmerski miševi. S druge strane tu je Killer LAN koji donosi specijalno upravljanje mrežnim saobraćajem računara tako da se minimizuje lag i optimizuje mrežni interfejs upravo za igre. Sve je to integrisano u specijalnom Fatal1ty F-Stream softveru koji pored ovih podešavanja nudi i mogućnosti overklokinga i drugih opcija. Sama ploča je uparena s jednim od najnovijih AMD procesora FX-8370E koji se hladi uz pomoć kvalitetnog Cooler Master hladnjaka. U ovom računaru smo se i po prvi put susreli sa specijalizovanim AMD Radeon memorijskim modulima koje do sada uopšte nismo viđali niti se još uvek mogu nabaviti na našem tržištu, ali nadajmo se da su ovi primerci vesnik stvari koje dolaze. Treba napomenuti ipak da memorija nije iz Gamer  serije, već stanadrdna dva modula od po 4GB deklarisana na brzine od 1600MHz. Na kraju tu su i kvalitetno Cooler Master napajanje snage 700W, kao i hard disk kapaciteta 500GB, iako moramo priznati da bismo realno više voleli da je u pitanju neki SSD. Pogotovu kad imamo u vidu da matična ploča podržava najnoviji M.2 konektor (menja do sada uobičajeni mSATA) za minijaturne diskove u vidu memorijskih kartica. Operativni sistem je već uobičajeni Windows 8.1 Professional u 64-bitnoj verziji.

Kako se ponaša u igrama?

 

Kada pogledamo grafičku karticu jasno je da je Radeon 290X sa 4GB memorije trenutno u vrhu AMD ponude tako da apsolutno nema problema s pokretanjem bilo koje od najnovijih igara. Komplet upotpunjava i FX-8370E procesor sa 8 jezgara koje rade na 3.3GHz, ali imaju i turbo mod u kome se frekvencija podiže na 4.3GHz. Novi AMD procesor je dizajniran tako da se manje greje i troši manje struje, što ostavlja dosta prostora za overkloking. Imajući u vidu matičnu ploču ovog računara ovo je prva stvar pala na pamet. Ipak tu smo se susreli i sa nekoliko ograničenja a prvo je nažalost bilo pomenuto kućište koje je odlično s zvučnom izolacijom ali to nije toliko dobro kada gledamo hlađenje, pa se prilikom overkloka ceo računar poprilično grejao. Problem se lako reši otvaranjem stranice kućišta ali treba imati u vidu da ovo prosto nije platforma od koje treba očekivati spektakularne rezultate – treba se odlučiti ili za atraktivno kućište ili za odlično hlađenje, ne može se baš napraviti potpuni kompromis. Treba istaći da procesor i kada nije oveklokovan sam podiže radni takt kada je pod opterećenjem, na primer tokom igranja, tako da je prosečnom gejmeru najbolje da ostavi to automatici.

SAM_1544

Sve u svemu šta god od novijih naslova da smo pokrenuli na ovoj konfiguraciji je radilo odlično u Full HD rezoluciji, a deluje kao da ima i dosta „viška snage“, tako da sa jednim ovakvim računarom možete biti sigurni da ćete lako pokretati i naslove koji će tek dolaziti. U krajnjoj instanci ako baš zaškripi uvek se može dodati još jedna grafička kartica u Crossfire modu, a ova ploča podržava i AMD 3-Way CrossFireX tako da ukupno možete ubaciti čak tri Radeon kartice.

Zaključak

 

Kao tehnološki demonstrator ovaj računar u potpunosti ispunjava očekivanja nekog ko želi da se igra na starom dobrom desktop PC računaru. Naravno, sve ostalo radi podjednako dobro ali su nas igre prosto najviše interesovale, a tu je i dodatni bonus da su neke stavke na ploči upravo i pravljene po ukusu igrača.

01

 

Autor: Miloš Hetlerović

Hot news on Instagram! Follow if you like - or don't!