PLAY! ; PLAY! Zine

NA LICU MESTA: E3 2015 – prvi dan, atmosfera iz Los Anđelesa i Bethesda konferencija

Electronic Entertainment Expo, najvažniji događaj iz industrije video igara na svetu, započeo je još jednom. Ili bolje reći, haos oko E3 sajma je već započeo. Iako se E3 održava od 16 do 18 juna, aktivnosti povezane sa konferencijom kreću znatno ranije. Skoro nedelju dana pre početka sajma Oculus je održao svoju konferenciju za štampu a čak tri dana pre zvaničnog početka, u nedelju, kompanije poput Nintenda ili Bethesde održale su svoje druženje sa novinarima i predstavljanje novih projekata i proizvoda. Ekipa PLAY! i KlanRUR je na licu mesta, u Los Angelesu, kako bi vam donela najnovije i najsvežije informacije iz centra zabave u narednih nekoliko dana.

RESIZE_20150614_181414_resultIako je fotografisanje u holu E3 bilo strogo zabranjeno pre nego što počne sajam, uspeli smo da za vas “uhvatimo” nekoliko ekskluzivnih fotografija.Tako možete videti vozilo iz Mad Max video igre, neke od brendova koji će biti zastupljeni na licu mesta kao i igre koje će biti najviše promovisane. Ono što za vas nismo uspeli da ufotkamo je veliki displej iz HALO sa glavnim likovima, Forza Horizon 2 deo sa Mazda bolidima koje možete provozati i naravno sve ono što se događa u samom delu sa štandovima, kojem nismo ni imali pristup.

U totalno drugom delu grada održala se Bethesda konferencija za novinare i to prva ikada. To se i primetilo jer je bilo pomalo tehničkih propusta sa strane organizacije kao i čudnog ponašanja displeja. Ipak, sve se to zaboravilo kada je krenulo predstavljanje onoga što Bethesda ima da ponudi.

RESIZE_20150614_181648_result

Na prvom mestu – DOOM. Igra koja je redefinisala žanr pucačina biva resetovana a id Software igra na “staru žicu” i predstavlja sve ono što su igrači voleli devedesetih – dobro poznatu kacigu, motornu testeru, super-dvocevku i naravno plazma pušku. Nismo mogli da se otmemo utisku da je demo ipak isuviše skriptovan i da se lik kreće previse po unapred definisanoj putanji, i radi dobro osmišljene poteze, ali ono što smo primetili deluje dosta zabavno. Deluje da su bez puno razmišljanja o tome na koji način bi mogli da naprave nešto novo, i time sve pokvare, dizajneri jednostavno obukli dobro poznati DOOM u novo odelo. Novi DOOM poseduje i multiplayer, ali on nije detaljno prikazan pa ćemo razmišljanje o njemu ostaviti za drugi put kao i kreator mapa koji ne deluje kao nešto što će zaživeti u igri ovog tipa, jer napraviti dobru DOOM mapu neće biti lak posao.

RESIZE_20150614_191015_result

Bez puno očekivanja i specijalnih ovacija iz publike predstavljen je Dishonored 2, bez ikakvog gameplaya i samo sa dobro napravljenim trejlerom saznali smo da ćete pored starog znanca, gospodina Atana iz prvog dela igre, ovoga puta moći da igrate i kao ženski lik, Emily, koja je i protagonista trejlera. Najavljen je i Definitive Edition prvog Dishonoreda, namenjen konzolama nove generacije koji, kako to obično ide, ima u sebi sve dosadašnje zakrpe i dodatke, uz poboljšanu grafiku.

Temperatura u sali je, makar što se interesovanja publike tiče, došla na solidnih nula stepeni dok je predstavljan Battlecry, timska pucačina u trećem licu koja podseća na Team Fortress 2, pošto za ovu igru nije vladalo apsolutno nikakvo interesovanje. Ali, ukoliko ste spremni da date šansu ovom naslovu, od danas je aktivna prijava za beta test, iako igru već neko vreme mogu da isprobaju žitelji Australije i Novog Zelanda.

RESIZE_20150614_183311_result

Ovacije su stigle kada su iz Betezde najavili The Elder Scrolls: Legends, njihovu verziju kartaške igre, recimo novog žanra kojim dominira Hearthstone. Videćemo kako će ovaj projekat proći, ali pored osnovnog trejlera, koji se možda tako ni ne može nazvati, nismo saznali ništa novo.

Naravno, zvezda ove konferencije je svakako Fallout 4, koji je prikazan na samom kraju. Velika vest je da će se pojaviti već 10. Novembra ove godine, a iako stiže tako brzo tvorci nisu želeli da otkriju previše. Od priči ne znamo skoro ništa osim da je glavni junak nakon 200 godina u skloništu izašao na površinu. Znamo i ponešto o njegovom prethodnom životu dok se nuklearni napad još nije ni dogodio i to je sve što se tiče priče.

RESIZE_20150614_190321_result

Sa druge strane, znamo ponešto o mogućnostima kreiranja lika (opcije su mnogobrojne, real time i deluju dosta dobro) kao i varijante stvaranja sopstvenog oružja najrazličitijih karakteristika, sopstvenog armora a prikazana je čak i opcija kreiranja sopstvenog skloništa ili, prebivališta, ukoliko vam je termin pogodniji. Iako na prvu loptu deluje dosta naivno, kreator je izuzetno napredan i omogućava igračima da izrade totalno lude kreacije u kojima će boraviti.

Vaš verni pratilac i najbolji čovekov prijatelj sluša sve vaše naredbe i može napadati protivnike, donositi vam predmete i istraživati lokacije a na vama ostaje da precizno pucate i pogađate neprijatelje baš tamo gde je potrebno kako biste im naneli najveću štetu.

RESIZE_20150614_182333_result

U sklopu collector’s edition paketa Fallouta, igrači će dobiti i svoju verziju Pip-boya, dobro poznatog ručnog računara koji prati Fallout junake kroz serijal. Sve što je potrebno je da skinete aplikaciju za pametni telefon, postavite ga u Pipboya in a taj način imate svoj kompletan lični postapokaliptični računar kojim upravljate baš kao i onim virtuelnim, u igri. Naravno, aplikacija će raditi i bez collector’s edition “hardvera” oko nje, ali tada svakako nećete biti toliko kul.

Kada smo kod mobilnih aplikacija, prikazan je i Fallout Shelter, desno-skrolujuća menadžment simulacija održavanja jednog atomskog skloništa. Nije posebno kompleksa, makar sudeći po onome što smo mi imali prilike da vidimo, ali pošto se već danas može preuzeti sa interneta eto prilike da je i sami isprobate.

To je ujedno bio i kraj prve Betezda konferencije na E3 sajmu ikada, a mi smo svakako zadovoljni onim što smo videli. Iako je Dishonored 2 retko koga iznenadio, očekujemo jednako kvalitetnu igru kao prethodnik, što znači – još dosta sati dobre zabave. Kartaška igra će biti vredna isprobavanja, bez obzira na sve, a DOOM deluje kao nešto što bismo igrali, bez obzira što smo nostalgični po pitanju originala. I naravno, Fallout 4, već sada izgleda kao hit a nismo videli ni 5% onoga što ima da ponudi.

Pogledajte galeriju ekskluzivnih slika koje smo uspeli da uslikamo. Internet konekcija na velikim sajmovima obično nije jača strana organizacije, pa slike u punoj rezoluciji očekujte kad se dokopamo hotela.

Hot news on Instagram! Follow if you like - or don't!