PLAY! ; PLAY! Zine

Nintendo će uskoro izdavati igre i za pametne telefone i tablete

Od kako je kompanija počela da se bavi video igrama, Nintendo je poznat po tome što nikada nisu izdali neku svoju igru za bilo koju drugu hardversku platformu osim njihovih. Međutim i tome će uskoro doći kraj.

Od kako su pametni telefoni i tableti uzdrmali industriju video igara, poslednjih nekoliko godina se vodi velika debata unutar Nintenda o tome da li bi kompanija trebalo konačno da počne da radi igre i za druge platforme, konkretno za trenutno vrlo unosne iOS i Android. Prvi čovek kompanije Satoru Iwata već duže vreme odbija zahteve velikih akcionara Nintenda da se kompanija upusti u ovaj biznis. Međutim i ovome je došao kraj, pošto su Nintendo i kompanija DeNA obajavili novo poslovno partnerstvo, čiji će rezultat biti i Nintendo licencirane igre koje će se pojaviti za pametne telefone i tablete.

Govoreći na zajedničkoj press konferenciji, Iwata je saopštio da će Nintendo preuzeti game development, odnosno kompletan “front end” koji podrazumeva sve ono što većina igrača danas i podrazumeva pod game developmentom. DeNA će biti zadužen za podršku sa serverima i sveukupnu online integreciju, nešto sa čime Nintendo ima probleme već godinama i u čemu ozbiljno zaostaje za glavnim konkurentima.

DeNA će zajedno sa Nintendom biti zadužen i za razvoj  novog servisa namenjenog korisnicima, koji bi trebalo da objedini korisničke naloge na Nintendovim 3DS, Wii U i budućim platformama, zajedno sa PC i mobilnim uređajima.

Iwata je takođe saopštio da su za buduće igre otvoreni svi Nintendovi IP-evi, kao i da će se raditi o novim igrama, a ne remake-ovima njihovih klasika. Takođe je najavio da će se prve igre pojaviti kasnije ove godine.

Hot news on Instagram! Follow if you like - or don't!